Friday, March 18, 2011

PERHATIAN!!! Hati² kalau taknak kene marah



Hiii peeps, cintabungablogspot ade some info untuk dikongsi... Info berkaitan macam mane kite nak jage hati blogwalker & para commentor kite okeh.. so, sila fahamkan betul²...



Blog yang lambat loading
Okeh, situasi nie cintabungablogspot pernah jugak alami. Camner nak settlekan?
  

Blog yang pattern nak cepat jek, main shortcut² ayat
Haa.... corak penulisan sangat² penting okeh, nak short pon biarlah orang lain paham

"alOo derr, kitew nan sapew ajew nak ron dewel. Apew pOjek nak wat? eww, papew rojew owkeh!"
(Yeww..yeww... merangkak² dibuatnyer nak baca seketol², heheh.. )

Buat entry macam ESEI
Semangat betol buat entry panjang berjela macam tu kan.. heheh, sape tak bangga kan. Tapi kite kene paham jugak pembaca yang nak membaca, tak semua yang suka minat nak membaca entry korang okeh. So, make sure entry tu biar ringkas tapi padat.
(entry panjang berjela, jawabnyer macamni "nice info, thanks"... "kesiannyer"...."awak cantik") 

Blog ade lagu  tapi tak boleh nak pause
 Huh... memang pening... better set lagu tu bukan autoplay okeh, tukarkan kepada "false". Sebabnyer kalau orang nak bukak blog lain dalam 1 masa, so lagu korang takde la jadi macam lagu tamil.. yeayyy, pooodah! pening kepala oiii~ heheh...



5 benda yang blogger kene pastikan

1. Buang Verification for Comments dengan menggunakan step ini
Dashboard > Settings > Comments > Show Word Verification Words > No
(bengang jugak kan kalau ade benda nie, leceh jek! cik bunga DAH BUANG)


2. Buat Comment form korang sebagai Pop-up dengan menggunakan step ini
Dashboard > Settings > Comments > Comment For Placement > Pop-up window
(camni lagi senang nak post comment kot, so kalau nak return tak payah klik "back" cik bunga DAH BUAT)


3. Sesetengah terlupa tentang ini Adult Content . Disablekan dengan step ini
Dashboard > Settings > Basic > Adult Content > No
(cik bunga DAH BUAT JUGAK)


4. Sesetengah newbie juga terlupa tentang ini . Comment Show or Hide ?
Dashboard > Settings > Comments > Comments > Show
(cik bunga DAH SHOW)


5. Ramai antara blogger lupa tentang ini Setting URL pada Widget Follower
Dashboard > My Account > Edit Profile > Link > Isikan URL korang
(suke memang suke orang follow kita, tapi bengang jugak kan kalau link follower takde. huh.. cik bunga ADE LINK TU)



Cik Bunga amek tips untuk dikongsi bersama dari Blog Anis

8 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

yayyyy pop up sudah..ini lebih mudah =)

sharifahzakiah said...

ptut laa mcm penah bce :) hehe

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

HOPE CIK CINTABUNGA SUKA BLOG NANASAHIR...HEHEHEHHEHEHEHEHE

.::cintabungablogspot::. said...

Pink Mama ~ hehehe... a'ah kn mama, senang camni. cik bunga baru perasan ;) heheh.. nice tips

.::cintabungablogspot::. said...

sharifah ~ hehehe..sharing is caring ^^

.::cintabungablogspot::. said...

nana ~ suke dear... :) tapi kalau bole lagu tu biar play ON CLICK jela dear.. okie :)

topimagine said...

sebelom ne, ape sume yang ko nasihat kn ko wat kn.. nyusah kan ak nk komen jerkk.. :P

.::cintabungablogspot::. said...

top ~ hello mat top, tak semua okeh.. aku lempang jugak ko nie kang... tak nampak aku nyer statement bawah tu.. "dah tukar" "dah buang" haa... nak kene lempang??

TOP
Aii, takkan tengok je:)
 

Copyright © 2011 Reserved to ♥.::C i N t ª β u N g ª::.♥