Tuesday, March 22, 2011

AKU BENCI ROKOK


image


KENAPA SAYA BENCI ROKOK???

haaa...sape layan cite "Dikir Malissa"?... memang kene sangat untuk segmen nie... Actually dah banyak kali ulangan dah, sedey.. Lelehhh~~

Huh, kalau nak buat esei kenapa Cik Bunga bencikan rokok memang berpage² tak habes... Salah satu sebab utama yang buatkan Cik Bunga sangat BENCIKAN ROKOK adalah... ROKOK jugaklah yang menjadi sebab utama Cik Bunga kehilangan insan tersayang, lovely dad.. :(
Sangat mengejutkan sebab tak taw ape puncanyer beliau tetiba STROK! Terbayang² lagi saat cemas tuh, uwaaa...Taknak cite sampai abes, biar ku pendam sebuah duka... (cewahhh, heheh..sempat lagi tu)
 Abg ben nie nape la wat segmen yang berkait camni, confirm failed Cik Bunga nak buat esei.. Uwaa... Camni la, Cik Bunga bagi sebab² dalam bentuk point jew bole..? Nanti Cik Bunga kira bape patah perkataan semuanyer okeh... heheh ^^


Sebab utama tak suke rokok & nasihat pada perokok!

Masalah pada saluran pernafasan even yang menghidu pon
Barah paru-paru
Barah paydara
Barah hidung dan tekak
Barah mulut
Hilangkan makanan
Sakit Jantung
Barah Buah Pinggang
Ulser Perut
Angin Ahmar / STROK
  


Ape yang nak dibanggakan sangat MEROKOK nie ha samdOol????

Merokok tidaklah membahayakan seperti mana yang didakwa? 
(cikgu mane yang ajaw ko..)
Berhenti merokok adalah mudah? 
(kalau setakat berhenti arini esok isap balik watpe, ngokk ngekk~.)
Merokok menjadikan saya dewasa? 
(cehhh... s*****r ko pon mak ko basuh!)
Merokok membolehkan saya mendapat kawan? 
(sape nak kawan ngan ko...ceciter²...)
Merokok memberikan saya inspirasi? 
(solat la inspirasi utama terbaik okeh)
Merokok nampak macho dan bergaya? 
(PERASAN!)
Curut lebih selamat dari rokok? 
(cikgi mane pulak yang bagitaw nie..)
Tembakau yang tidak dibakar adalah lebih selamat?
 (wak luuu, sume same jek!)



Apakah jenis-jenis bahan merokok dari tembakau?
Rokok

Cerut

Tembakau paip
Seesha 




haa...nie lagi satu, konon bangga sangat la dengan SEESHA kan... getah paip bukan main panjang macam ape jek + BUSUKKKK! ingat dah cipta perisa strawberi, epal, anggur, mint orang bole suke ke?? huh! pukol kanggg! Bau bukan main lagi pekong! uwekkkk =p




Sape perokok sini??? meh sini... nak cepok muke tuh!




"BERUBAHLAH UNTUK INSAN TERSAYANG"




*total berpatah² perkataan Cik Bunga kasi.. hahah, pening nak kire lol..Kira la sendirik!*

20 comments:

topimagine said...

ko xisap rokok mane la ko tau makcik.. :P

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

ahahahaha cepuk jgn x cepuk..encit papaku pun nak kena cepuk ;p

.::cintabungablogspot::. said...

tOP ~ sadap u mat top... ko backup lak ehh, aku cepuk kangg

.::cintabungablogspot::. said...

Pink mama ~ aishhh...mmg nk kene nie, mama tak kesah ke..? heheh :p

sahromnasrudin said...

ANGGAPLAH ROKOK ITU UMPAMA DADAH...

topimagine said...

NAMA MAKCIK DIMENTION IN MY BLOG :
SATU HARI BAPER ENTRY?

Fatihah said...

Nasb baik Suami Fatihah tak merokok.. bahaya merokok ni..

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

nasib baik tunang nana tak hisap rokok dah...heheheh

Mamaleesya said...

samaaaa...tak suke rokok dan bau rokok...busyuuuukkkk

redzwanie redzmann said...

i hate smoker..
da la busuk...t bile dowg ckp ngn kite...rse mau pengsan...
kite x smoke lak dpt byk pnyakit..adehhh

SiS NaD said...

SiS PuN BeNCi RoKoK... JoM JoiN KeMPeN 'KaTeRKaN TaKNaK PaDeR RoKoK'!~ (^_____^)V

Lulu caldina said...

Kalau kat kotak rokok tu mcm-mcm gambar ngeri mengenai kesan rokok keatas badan..tapi perokok masih tak sedar..Huh! Say NO to ROKOK

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said...

shahromnasrudin ~ betol tuh! SOKONG 100% ;)

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said...

Top ~ ceh... nak amek ati le tu da puas mengutuk cintabungablogspot. huhu :p

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said...

Fatihah ~ huh, naseb bek.. Alhamdulillah, kuat iman tuh. heheheh :P

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said...

Nana ~ Alhamdulillah, bagus²... jage bebabik taw ;)

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said...

Mama ~ memang bushuuukk! ehhh, bukan mama taw, asap tuu ehh ;)

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said...

wanie ~ me too!!! benciiii...sgt busuk okeh!

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said...

sis nad ~ yeahhh, katekan TIDAK pada ROKOKKKKKK! :)

♥.::ĈïŇtªβüŇĝªβĽŐĝŜpŐt™::.♥ said...

Lulu ~ betol tu, tak paham betol la ngan perokok² nie.. aishhh, letakkan ulat dlm rokok tu baru taw. uwekkks :p

TOP
Aii, takkan tengok je:)
 

Copyright © 2011 Reserved to ♥.::C i N t ª β u N g ª::.♥