Thursday, January 27, 2011

(Tutorial) Banner simple, easy & free utk blog

Hah! Cipta rekod cintabungablogspot post entry 2x dalam 1 ari (cehh, blogger yang post sampai 10x satu ari tak kecoh pon ngko lak nak heboh, upsss). Dalam kesibukan kat tempat keje sempat lagi neyh update blog, khas buat Miss Leya cute & Miss Fira tayanggg!

Okeh, dengar sini yer murid² cikgu nak ajar neyh, piyal telinge tu kang!
huhu...

*
*
*
*
Firstly, search www.mybanner.com


Pastu akan kuar page nie (sori eh dear, gambar tak cukup besar). Then fokus kat menu bar yang de kat bawah tu..
(Size, Background, Text, Border, Effect & Save)



1. SIZE untuk size banner yang kamo mau okie. (alamak, print skrin tak betol... huhu..)
Hasilnyer bole tengok kat preview banner belah atas.



2. BACKGROUND untuk background color banner, up to you nak color pape pon. Aiman tak kesah pon. Dari situ jugak, korang upload gambar yg nak d'letak kat banner tu.. Then klik "upload"

crop the piccha, nak sampai takat leher ke... paras buku lali ker, terpulang ;)

tadaaa, jadi camni




3. TEXT untuk korank if nak suroh blogwalking kite singgah kat blog. Contoh : "Mai ar singgah", "Please Enter", "Klik sini", "Oii, sini kauuu!" woppss... cam yg last tu jgn ikut eh, kene lempang kangg~~
edit font color, font type, font size, font allignment... ikut kreativiti masing² :)



4. BORDER untuk korang yang nak pasang border kat keliling banner. Contoh cam kat bawah neyh, law xnak border pon xpe... Aiman tak marah jugakkk :p




5. EFFECT... haaa, part yang nie la yang buat banner korank makin menarik... blink², glitter², mcm² ada... :) cintabungablogspot pilih effect "glitter" taw.


6. SAVE... haaa, last skali.. REMEMBER! Mule² tukar link cam yang dibulatkan kat bawah nie ke link blog korang dulu taw, jgn jadi cam blog "cintabunga" neyh... 3x tukar tapi link nyer pegi tempat laen, huu~~~

* jgn lupe check box "show code below the banner"


SAVE!



So nanti kuar page nie, klik kat yang tande bulat merah tu untuk free usage

Your code displayed! Copy & Paste dalam gadget blog korang cam bese, add URL/HTML taw

contoh

pastu save segale changed! Jeng².... view blog & SIAP!
Terima kasih yer, cikgu nak rehat. Capekkk~~~

7 comments:

Leya said...

ohhh so sweet....nti leya nak try..
tpi now nak kne study..japgy de exam..ayayaiii.. =P
thanks dear...

.::cintabungablogspot::. said...

okie dear, gud luck forur exam! ;)
and wish u selamat mencuba too! ^^

MarelFira said...

kakak cantik.......thanx muchie2 sudi wat...
mak ai, leceh gak yer..xpa, fira gigih usaha wat cantik2!!

MarelFira said...

kakak cantik.......thanx muchie2 sudi wat...
mak ai, leceh gak yer..xpa, fira gigih usaha wat cantik2!!

.::cintabungablogspot::. said...

hehehe.... fira tayangg, it's just a simple step sbnrnyew. myb sal akk wat tutorial tu pjg sgt kowt, hehe ;p (haishhh, xde bakat jd cikgu.. cikgi jew bley arr) heheh

MarelFira said...

cikgi pun boley..heeeeee...xpa klu da rajin mmg begitu..heee, bos..!!tgk kak iera ni dia main blog waktu kj...hahhahahhaa..nk report skrang!

.::cintabungablogspot::. said...

hihihi.... mekaseyyyy~~~ amboi², report kitew ye... kite report die balekk.. encikkkk! nengok fira neyh, die men blogwalking jew keje :p

TOP
Aii, takkan tengok je:)
 

Copyright © 2011 Reserved to ♥.::C i N t ª β u N g ª::.♥