Wednesday, May 22, 2013

Baby sedu dalam perut ;)

Assalamualaikum peeps!

Skang anak mommy dalam perut makin kerap "bergusti" kat dalam womb taw... sampaikan Puan Bunga tergelak sorang-sorang tengok gelagat perut sendiri yang berombak-ombak.. heheh... Nikmat sungguh pengalaman ni.. hhehe.. Tadi masa tengah khusyuk buat keje, budak kecik dalam perut mommy ni macam kerap sangat gerak.. and terasa macam ade sesuatu yang menendang berulang kali. Macam mane nak cakap ekkk..  Macam degupan jantung kite tapi ni terasa diluar perut... bole paham? urmmm.. xpela, lupekan!

Sambil sambil memikir.. ape la anak mommy ni buat agknye ye.... hurmmm
*terfikirrrr dan terus berfikirrr...........*

Ohhhhh yeeee!! baby ngah sedu kotttt... yessss...! :) 

FAKTA!


Sedu boleh berlaku bermula minggu keenam selepas konsepsi, sekalipun pergerakan pernafasan belum muncul ketika itu. Ini boleh dilihat melalui imbasan ultrasound. Teorinya, pengecutan menyediakan otot-otot respiratori bayi belum lahir untuk bernafas selepas dilahirkan.



Pengkaji yang diketuai oleh Christian Straus dari sebuah Hospital di Paris mengesyaki tabiat tersedu membantu mamalia belajar menyusu kerana siri pergerakan semasa menetek mirip tersedu dengan glotis tertutup rapat bagi mengelakkan susu memasuki paru-paru.



Alo siannyer die sedu nak membesar ye sayanggg.. hehehe... Kononnye ingatkan kalau minum air masak bole meredakan baby sedu, tapi macam tak berkesan jugak.. takkan la haku nak letak tisu or kertas kat perut kot??! buang tebiat ke hape... muahahahaha... Kalau baby da keluar tu lainla citer...

So, Puan Bunga pun mencuba 2nd option untuk meredakan sedu baby 
*sian kat anak mommy ni* ^^,)

Kat ofis Puan Bunga memang setiap masa dengar mp3 surah Luqman & surah Mariam kat lappy... so tetiba rasa macam nak pasang headphone and try letak kat perut. And absolutely memang berkesan! Kuasa Allah :)
Mudah mudahan menjadi anak yang soleh/solehah nanti ye sayang..

Amin ya rabbal'alamin..

*pastu terus lelaju sms kat hubby bagitau pasal ni.. ekeke.. excited mak hokeh!*

"Hubby pon tanye camne kalau baby sedu? takde pape ke?" 

Takde pape la darling... baby sedu nak membesar tuuu :))) baby tersedu dalam rahim tu memang adalah normal...cuma rasa sedikit x selesa bila baby sedu ni...perut berdenyut-denyut gituh, bukan tak selesa sebab ape.. tapi sebab geliiiii... Even gerak gerak pon dah geli tahap gaban, asek tersengih aje. hehehe...

Nak tau camne rupa baby sedu dalam tummy? ha cam video kat bawah ni

contoh baby sedu di dalam kandungan.. comei sangat!!!!!

Cekidaut!

4 comments:

Cik Puan Tqah said...

hehe..samela..my baby kuat sedu gak.. gerak kick2.. nnt mesti rindu saat preggy kann

♥ CIKZEK ♥ said...

omnomnomnom comelnyaa ank momy ni. weeee ^^

azizah :) said...

salam kenal :)

comelnya nampak baby sedu dalam tummy..kesian pulak yer..heee

mrs gold said...

MG pon slalu rasa sedu tu..ingat heartbeat dia ka pa.hehe

TOP
Aii, takkan tengok je:)
 

Copyright © 2011 Reserved to ♥.::C i N t ª β u N g ª::.♥